Κοινότητα Πολιτών για τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού

Τι πάνελ να πάρω ποια είναι τα καλά

Ξεκίνησε από BalconyEnergy, Απρ 05, 2026, 10:10 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »
Γειά χαρά στα παιδιά της πρίζας.
Μπορεί κανείς να μου δώσει τα φώτα ποιά μάρκα να επιλέξω σε πάνελ και απόδωση σε βατ;
Ευχαριστώ!
Μόνο ο Ηλιος και ο Αέρας μας έμεινε και πάνε να μας τον πάρουν και αυτόν.

Απρ 05, 2026, 10:30 ΠΜ #1 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 06, 2026, 07:08 ΠΜ από DIY_PV
Τα σταθερά Πάνελ έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις, τα εύκαμπτα έχουν μικρότερες αποδόσεις από τα σταθερά.
Γενικά σου προτείνω Ja solar, Jinko, Trina, Longi, AIKO, Canadian Solar κλπ.
Απόφευγε αυτά που λένε γενικά watt και λένε απλά "Tier 1" που είναι μία προδιαγραφή ταξινόμησης του "Bloomberg New Energy Finance" την οποία όλοι οι κατασκευαστές την έχουν και σημαίνει απλά ότι παράγονται από κατασκευαστές που θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστοι και οικονομικά σταθεροί όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα.
Επίσης προτείνω για microinverter από 435W και πάνω που θα σου δίνουν τελικά τα 400W που παίρνει ο microinverter στην κάθε είσοδο και συνολικά 800W δηλαδή.
Επίσης το Bifacial είναι καλύτερα έχουν καλύτερες αποδόσεις, ειδικά όταν τα βάλεις σε ταράτσα, σε μπαλκόνι μόνο αν το μπαλκόνι από πίσω τους έχει στηθαίο (μπετόν δηλαδή) τότε γίνεται αντανάκλαση καί παράγουν και εκεί περισσότερο, αν έχει κάγκελα δεν έχουν διαφορά στην απόδοση από αυτά με την άσπρη πλάτη από πίσω.
Η τεχνολογία είναι η αγάπη μου αλλά όταν γνώρισα τα φωτοβολταικά πρίζας είπα ...Βρήκα τελικά τι αγαπάω και με αυτόν τον έρωτα θα πορευτώ στο υπόλοιπο της ζωής μου.

# DIY_PV # Εδώ στην Θεσσαλονίκη πολλοί έχουν Luxor και Sharp αυτά;

Απρ 06, 2026, 06:38 ΠΜ #3 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 06, 2026, 07:18 ΠΜ από Admin
Παράθεση από: BalconyEnergy στις Απρ 06, 2026, 06:27 ΠΜ# DIY_PV # Εδώ στην Θεσσαλονίκη πολλοί έχουν Luxor και Sharp αυτά;

Ναί Luxor και Sharp πολύ καλά είναι.
Όλες οι Μάρκες όπως είπα είναι καλές απλά να είναι κάποιος επώνυμος κατασκευαστής από πίσω.
Κάτι που δεν είπα πριν είναι να κοιτάξεις τα καλώδια που έχουν από πίσω να είναι τουλάχιστον 110cm έτσι δεν θα χρειαστείς επιμήκυνση καλωδίου για τον microinverter αν τον βάλεις πίσω από τα πάνελ γιατί οι περισσότεροι κατασκευαστές τους βάζουν καλώδια 50-60cm μιάς και για τοποθέτηση "σε σειρά" που το ένα τοποθετείτε δίπλα στο άλλο κάθετα όπου το "+" του ενός πάνελ συνδέεται με το "-" του άλλου οι 50 πόντοι είναι υπεραρκετοί.
Στα φωτοβολταικά πρίζας όμως που συνήθως τοποθετούνται οριζόντια για να μπορέσεις να τον τοποθετήσεις οριακά βέβαια αλλά χωρίς επιμήκυνση τον microinvetrer πίσω στην μέση ανάμεσα από τα 2 πάνελ θέλει τουλάχιστον 110cm καλώδια.
Η τεχνολογία είναι η αγάπη μου αλλά όταν γνώρισα τα φωτοβολταικά πρίζας είπα ...Βρήκα τελικά τι αγαπάω και με αυτόν τον έρωτα θα πορευτώ στο υπόλοιπο της ζωής μου.

Απρ 06, 2026, 07:06 ΠΜ #4 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 06, 2026, 07:20 ΠΜ από Admin
Θα έλεγα ναι να μην επικεντρωνόμαστε σε μάρκες γιατί δεν κάνουμε διαφήμιση εδώ.
Αυτό που εγώ επιπλέων θέλω να προσθέσω στο θέμα στήριξης είναι ότι κάποιες μάρκες δεν έχουν τρύπες στις μακριές πλευρές γιατί προορίζονται για τοποθέτηση με τα γνωστά στηρίγματα που πιάνουν τα πανελ από πάνω και τα σφίγγουν ενώ στα πρίζας για να στηρίξουμε τα πάνελ σε μπαλκόνι ή ταράτσα που συνήθως χρησιμοποιούμε οικονομικές βάσεις, που τα πανελ βιδώνονται από πίσω στην βάση, καλό είναι τα πάνελ να έχουν στο προφιλ τρύπες στις μακριές πλευρές δείτε το φυλλάδιο του πάνελ τις αναφέρει ως "Installing hole" ή "Mounting Hole".
Αλλά αν σας τύχει τέτοιο πάνελ που στο περιμετρικό προφίλ δεν υπάρχουν από πίσω τρύπες απλά με ένα τρυπάνι τις ανοίγετε πολύ εύκολα σε 5 λεπτά τελειώσατε γιατί τα προφίλ είναι από αλουμίνιο που τρυπιέται εύκολα απλά να προσέχετε όταν κάνετε τις τρύπες να βάλετε ένα φύλο πλαστικό ή κάτι που όταν τρυπάτε στο τέλος να μην χτυπήσετε και τραυματίσετε το πάνελ από πίσω.
Μην σκέφτεστε ότι επειδή θα ανοίξετε τρύπες θα μειώσετε την στατική επάρκεια του πάνελ, θέμα μείωσης της αντοχής του πάνελ επειδή ανοίξατε 4 η 8 τρύπες δεν υπάρχει.

Εν κατακλείδι για να συνοψίσω η βασικές απαιτήσεις για ένα Πάνελ που προορίζεται να τοποθετηθεί σε φωτοβολταϊκό πριζας είναι:
1. Να έχει μακριά καλώδια περίπου 110cm-120cm.
2. Να έχει τρύπες στην μακριά πλευρά του περιμετρικού προφίλ από πίσω για την τοποθέτηση.
Αλλά αυτές είναι οι βασικές οκ, άλλο τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Απρ 06, 2026, 07:25 ΠΜ #5 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 06, 2026, 07:27 ΠΜ από BalconyEnergy
Ευχαριστώ πολύ παιδιά να είστε καλά, κάπως το έπιασα το θέμα δηλαδή μου λύσατε τις περισσότερες απορίες, τώρα εντάξει αυτό με τις τάσεις και τα ρεύματα δεν το έχω αλλά τα βασικά τα κατάλαβα τι χρειάζεται δηλαδή να έχει το πάνελ.

Απρ 06, 2026, 04:00 ΜΜ #6 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 06, 2026, 04:24 ΜΜ από SolarPlugGR
# BalconyEnergy #

Σχετικά με τις Τάσεις και το Ρεύμα.
Τα Watts που παράγουν τα πάνελ βγαίνουν από το γινόμενο V(τάση) x A(ρεύμα) = Watt

Υπάρχουν γενικά δύο είδη πάνελ, ακολουθεί ένα γενικό παράδειγμα:
  • 50V - 10Α = 500 Watt (Υψηλής τάσης)
  • 37V - 13,5A = 500 Watt (Χαμηλής τάσης)

Τα πάνελ που παράγουν τα Watts με μεγαλύτερη τάση γύρω στα 50V και λίγο ρεύμα δηλαδή γύρω στα 10A, λόγο του ότι οι inverters ήτε Micro ήτε String ήτε Hybrid για να ξυπνήσουν θέλουν μία ελάχιστη τάση "Startup Voltage" αυτά τα πάνελ έχουν το πλεονέκτημα το πρωί να ξυπνάνε πιο νωρίς τον inverter ώστε αυτός να κάνει την μετατροπή και να αρχίσει να παράγει ποιό νωρίς, σε αντίθεση με τα πάνελ που έχουν χαμηλή τάση που ο ήλιος πρέπει να ανέβει πιο ψηλά για να παράγουν την τάση που χρειάζεται ο inverter για να ξυπνήσει.

Αυτά τα πάνελ επίσης δουλεύουν καλύτερα και με συννεφιασμένο ουρανό γιατί ακόμη και με συννεφιά η μικρή τάση που παράγουν λόγο του ότι είναι υπερτασικά είναι αρκετή για να ξεκινήσει τον inverter ώστε αυτός να κάνει την μετατροπή και να αρχίσει να παράγει ενώ τα πάνελ χαμηλής τάσης με συννεφιασμένο ουρανό δεν μπορούν να παράγουν την ελάχιστη τάση που χρειάζεται ο inverter για να ξυπνήσει (αυτά θέλουν ποιοτικούς inverter που έχουν χαμηλό Startup Voltage).

Τώρα από την Άλλη πλευρά τα πάνελ που παράγουν μεγαλύτερη τάση (V) παράγουν αντίστοιχα λιγότερο ρεύμα (A), εδώ έχουν επίσεις ένα πλεονέκτημα στους Microinverter των οποίων τα ποιοτικά μοντέλα παίρνουν σε κάθε είσοδο μέγιστο Ρευμα 20A-25A και γενικά το ρεύμα έχουν την δυνατότητα και το ρυθμίζουν και να το διαχειρίζονται καλά, και παραπάνω ρευμα να λάβουν από την είσοδο, το κόβουν μέχρι να φτάσει στην μέγιστη παραγωγή.

Οπότε σε έναν Microinverter μπορούμε να βάλουμε σε κάθε είσοδο 2 τέτοια πάνελ χαμηλού ρεύματος 10Α (Υψηλής τάσης) 2 x 10A =20A που οι ποιοτικοί Microinverter μπορούν και διαχειρίζονται σε κάθε είσοδο.

Ειδικά αν έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε σε microinverter των 800W στην PV1 από 2 πάνελ των 10A με παράλληλη σύνδεση με νοτιοανατολικό προσανατολισμό και στην PV2 άλλα 2 τέτοια πάνελ με παράλληλη σύνδεση με νοτιοδυτικό προσανατολισμό έχουμε ένα κορυφαίο σύστημα πρίζας.
Ένα τέτοιο σύστημα ξυπνάει νωρίς με το χάραμα, όλο το πρωινό είναι πολύ δυνατό το μεσημέρι δεν κάνει την ψηλή κορυφή της καμπάνας και το απόγευμα είναι πάλι πολύ δυνατό και δίνει τάση μέχρι να δυσει ο ήλιος.
Παράγει δηλαδή ποιό ομοιόμορφα σε όλη την διάρκεια της ημέρας!

...ελπίζω να μη σας κούρασα με την σχολική έκθεση :-)
Βλέπω το ρολόι που δεν γράφει και τρελαίνομαι!

Απρ 08, 2026, 01:51 ΜΜ #7 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 16, 2026, 08:05 ΠΜ από StinPriza75
Σχετικά Υψηλής και Χαμηλής Τάσης

Τα Χαμηλής Τάσης προτιμούνται στις μεγάλες εγκαταστάσεις που τα πάνελ τοποθετούνται με σειριακή συνδεσμολογία σε μία είσοδο (String) με τον δικό της ιχνηλάτη mpp δηλαδή το συν του ενός πάνελ με το πλην του άλλου και ούτω καθεξής έτσι η Τάση αθροίζεται και αν έχουμε Χαμηλής Τάσης π.χ. των 40V με δέκα πάνελ στο τέλος της σειράς (String) μαζεύουμε στην είσοδο του inverter 400V που ο inverter πρέπει να τα αντέχει γιατί είναι μία μεγάλη τάση η οποία ενέχει βεβαίως και ζητήματα ασφαλείας.

Τώρα αν βάζαμε 10 πάνελ Υψηλής Τάσης των 50V θα μαζεύαμε στην είσοδο (String) του inverter 500V που είναι ακόμη πιό μεγάλη τάση αν και οι περισσότεροι Υβριδικοί και Off Grid παίρνουν 800 - 1000V τάση προτιμούνται τα πάνελ χαμηλής τάσης λόγω του αθροίσματος της τάσης που στα Χαμηλής είναι λίγο πιό ασφαλές.

Στους Microinverter τώρα είναι το αντίθετο η κάθε είσοδο (String) ενός Microinverter αντέχει έως 60V γι'αυτόν τον λόγο δεν βάζουμε ποτέ με σειριακή συνδεσμολογία πάνω από ένα πάνελ σε είσοδο Microinverter γιατί π χ.με 2 πανελ αν Χαμηλής θα του δώσουμε 80V και αν Υψηλής 100V οπότε και στις 2 περιπτώσεις θα τον κάψουμε γιατί δεν τα αντέχει.

Στους Microinverter το κάθε πάνελ μπαίνει στην δικιά του είσοδο με τον δικό του ιχνηλάτη mpp και έχουμε πάντα μόνο 40-50V σε κάθε Sting που είναι απόλυτα ασφαλές και δεν ενέχει κανένα θέμα ασφάλειας.

Τώρα πώς μπορούμε να συνδέσουμε περισσότερα πάνελ σε μία είσοδο Microinverter;
Σε κάποιους επώνυμους Microinverter με καλής ποιότητας ηλεκτρονικά μπορούμε σε κάθε είσοδο να βάλουμε ακόμη και 2 πάνελ Υψηλής Τάσης.

Τώρα γιατί υψηλής τάσης και όχι χαμηλής;
Γιατί τα Υψηλής Τάσης είναι Χαμηλού Ρεύματος όπου με παράλληλη συνδεσμολογία (χρησιμοποιείται συνήθως διακλαδωτήρας τύπου Υ ή T) αθροίζεται το ρεύμα και όχι η τάση, δηλαδή δύο πάνελ υψηλής Τάσης π.χ. 50V(τάση)-10Α(ρεύμα) σε παράλληλη συνδεσμολογία η τάση 50V παραμένη ίδια και το ρεύμα αθροίζεται οπότε τα 2 πάνελ μας δίνουν ρεύμα 20Α (αμπερ) και βλέπουμε στα χαρακτηριστικά του Microinverter αν το αντέχει.

Ελέγχουμε δηλαδή τα Αμπερ (Α) που δέχεται σε κάθε είσοδο ο microinverter ιδιαίτερα την τιμή "Short Circuit Current" όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τιμή τόσο καλύτερα, οπωσδήποτε πρέπει να είναι πάνω από 20Α-22Α ή καλύτερα 24Α ή ακόμη και 26Α τότε μπορεί να δεχθεί τα Υψηλής Τάσης χαμηλού ρεύματος.

Αντίθετα τα πάνελ Χαμηλής Τάσης που δίνουν πολύ Ρεύμα π.χ. 2 πάνελ 40V - 14A σε παράλληλη σύνδεση θα μας δίνουν αθροισμα 28 Αμπέρ που σχεδόν κανένας Microinverter δεν το αντέχει στην είσοδό του.

Όλα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν για την τεχνολογία του 2026, για το μέλλον ...ίδωμεν.
Δεν περιμένω τον λογαριασμό... τον μειώνω! ⚡
* Neil Armstrong στην Apollo 11 Moon Landing *
"Ένα μικρό βήμα στην πρίζα, ένα μεγάλο βήμα προς την ελευθερία."

Απρ 08, 2026, 01:59 ΜΜ #8 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 08, 2026, 02:01 ΜΜ από Admin
Συμφωνώ με όλα όσα έγραψε ο DIY_PV, ο SolarPlugGR και ο StinPriza75 όλα απολύτως σωστά!
Και παιδιά πράγματι δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο! Τα αναλύσατε όλα!
Δεν νομίζω δηλαδή να υπάρχει κάτι άλλο περισσότερο να πούμε.

Απρ 09, 2026, 12:58 ΜΜ #9 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 09, 2026, 01:01 ΜΜ από BalconyEnergy
Από watt όταν ο inverter είναι 800 Watt με δύο εισόδους των 400 Watt ή αν είναι 2000 Watt με τέσσερις εισόδους για πάνελ τι προτείνεται;
Λογικά για τον 800άρι θέλω δύο πάνελ των 400w και για τον 2000W που έχει τέσσερις εισόδους τέσσερα των 500W έτσι;

Απρ 09, 2026, 01:42 ΜΜ #10 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 16, 2026, 08:07 ΠΜ από LikeSunGR
Όχι οριακά 400W, πάντα κάνουμε Over Paneling 10%-12% στα σταθερά πάνελ και 20%-25% στα Εύκαμπτα τα Flexible από αυτό που λέει ο inverter ή το πάνελ μιας.
Οι τιμές των Watts που αναφέρουν οι κατασκευαστές είναι η μέγιστη απόδοση (Maximum Watt Peak) που έχει δώσει το πάνελ σε συνθήκες που αναφέρονται στο φυλλάδιο του (συνήθως είναι με ένα κρύο πάνελ 22 βαθμούς και με πολύ ήλιο) αυτές οι συνθήκες ίσως τον Μάρτιο με Απρίλιο να υπάρξουν αλλά ειδικά το καλοκαίρι η θερμοκρασία που αναπτύσουν τα πάνελ στην Ελλάδα είναι απίστευτα υψηλή, οπότε για να πιάσουμε την τιμή των 400W που θέλουμε παίρνουμε πανελ με παραπάνω Watts.

Οπότε με 10% Over Paneling ένα πάνελ 435W - 445W σε κάθε είσοδο του 800 Watt από ότι κατάλαβα για Microinverter μιλάς είσαι οκ, αν και αυτό με το Over Paneling ισχύει για όλους τους inverter και για τους μεγάλους.

Αν τα πάνελ είναι διπλής όψης (Bifacial) ένα 435W - 445W πάνελ είναι ότι πρέπει εννοείτε ότι και παραπάνω να είναι, είναι καλύτερα, τώρα αν έχει άσπρη πλάτη μπορείς να πάς και σε 12% Over Paneling να πάς σε 455W για να σου αποδίδει τελικά 400 Watt.

Για να τελειώσω, τα διπλής όψης (Bifacial) μπορεί να αποδώσουν 1-5% περισσότερο αν από πίσω τους υπάρχει επίπεδη και λεία επιφάνεια όπως είναι η τοποθέτηση σε ταράτσα, για να υπάρχει αντανάκλαση από πίσω, αν η επιφάνεια είναι λευκή είναι ακόμα καλύτερα.
Αν στην ταράτσα από πίσω υπάρχουν χαλίκια ή σε μπαλκόνι από πίσω κάγκελα δεν υπάρχει διαφορά στην απόδοση από τα άσπρης πλάτης.
Το μέλλον είναι πράσινο... και ξεκινάει από το μπαλκόνι μου.
"Ένα μικρό βήμα προς τον ήλιο, ένα μεγάλο βήμα μακριά από τους λογαριασμούς 😄."

Μία ακόμη ερώτηση για να μου φύγει και αυτό.
Επειδή δεν ξέρω μήπως τα σταθερά πάνελ επειδή είναι βαριά δημιουργίσουν πρόβλημα στα κάγκελα που είναι παλιά αλουμινίου του 80 να έβαζα αυτά τα εύκαμπτα τα φλεξ που λένε που είναι πολύ πιο ελαφριά, ποιά ή γνώμη σας.

Απρ 16, 2026, 07:56 ΠΜ #12 Τελευταία τροποποίηση: Απρ 16, 2026, 08:13 ΠΜ από GreekPv
Για την ερώτηση: σταθερά VS φλεξ/εύκαμπτα

Σχετικά με τα σταθερά που ζυγίζουν γύρω στα 20-23 κιλά το καθένα ενώ τα φλεξ 3-4 κιλά που είναι πράγματι μεγάλη διαφορά δηλαδή τα 2 σταθερά μαζί πάνε στα 40-50 κιλά ενώ τα 2 εύκαμπτα πάνε στα 6-8 κιλά που πράγματι είναι τεράστια διαφορά, έχω να συμβουλεύσω το εξής:

Επειδή έχω εμπειρία από 2 φλεξ γιατί στην αρχή και εγώ είχα την ίδια ανησυχία για το βάρος στο μπαλκόνι, πήρα 2 των 220w το καθένα σύνολο 440w σκέφτηκα ότι με 440w που είναι 40w παραπάνω θα πιάνω τα 400w, που παίρνει ο inverter στην κάθε μία είσοδο και τα κούμποσα στην μία είσοδο του inverter, εμ δε!
Τον πρώτο χρόνο μου έβγαζαν και τα δύο 300 με 320w και είχα απογοητευτεί, έβγαζαν λίγο πάνω από το μισό δηλαδή από αυτό που έλεγαν, πήρα το κατάστημα και μου είπε ότι αυτή είναι η απόδοση σε πραγματικές συνθήκες, τώρα στον τρίτο χρόνο ήδη έχουν πέσει και βλέπω max 300w συνήθως το μεσημέρι πάνε στα 280w δηλαδή 140w το καθένα.

Τώρα βέβαια δεν ξέρω επειδή ήταν και οικονομικά δεν ξέρω άλλη μάρκα μήπως θα είναι καλύτερα αλλά τελικά από ότι διάβαζα όταν το έψαξα ειδικά σε ξένα σαιτ τα flex ή semiflex δεν αποδίδουν όπως τα σταθερά, καμία σχέση.

Μετά βέβαια πήρα ένα σταθερό των 435w και το κούμπωσα στην άλλη είσοδο του inverter και το μεσημέρι μου βγάζει άνετα 400w και θα έλεγα ότι τα κάγκελα δεν έχουν κάποιο θέμα με το βάρος.

Οπότε με βλέπω σε ένα με δύο χρόνια που τα εύκαμπτα θα πέσουν σε απόδοση και άλλο, να παίρνω άλλο ένα σταθερό, και ίσως επειδή θα έχουν πέσει σε απόδοση τα φλεξ να κουμπώσω παράλληλα σε κάθε είσοδο ένα σταθερό με ένα φλεξ παράλληλα με διακλαδωτήρα.

Τώρα οκ επειδή έχω φίλο με βάρκα και αυτοί τα θέλουν απλά για να κρατάνε φορτισμένη την μπαταρία και το βάρος αν είναι ψηλά τους δημιουργεί πρόβλημα στην κλήση τις βάρκας οκ σε αυτήν την περίπτωση μάλλον τα φλεξ είναι ιδανικά γιατί είναι ελαφριά που δεν δημιουργούν πρόβλημα στην βάρκα να παίρνει κλίση και δίνουν αρκετή ενέργεια για να φορτίζουν την μπαταρία και τους κάνουν και σκιά σαν τέντα δηλαδή.

Αυτά! ελπίζω η εμπειρία μου να βοηθήσει κάποιους.
Το καλύτερο feeling; Να παράγεις το δικό σου ρεύμα!
Ένα μικρό βήμα για το μπαλκόνι μου, ένα μεγάλο βήμα για την ενεργειακή μου ανεξαρτησία! ☀️